Kihelyezett szakmai nap – Szentlőrinc 2020

Kelemen László klubtag által szervezett találkozó a Szentlőrinci gazdanapok helyszínén 2020.08.08-án került megtartásra, sajnos a vírushelyzet miatt ez a rendezvény is elmaradt idén. A fajtaklub találkozó negyed órával 10 óra után el is kezdődött, 25 résztvevővel, a vezetőségből egyedül Hajdú László hiányzott.

Béla Zoltán elnök úr köszöntötte a megjelenteket majd felkérte Oláh Miklóst hogy a jegyzőkönyvet a rögzített hanganyag alapján majd készítse el, amelyet az MGKSZ szakosztály részére el fog küldeni. Napirendi pontok:

  1. Hungexpo – Nemzeti Kiállítás és azon való részvétel
  2. A három vagy egyéb szín megbeszélése, fajtaleírás bővítése
  3. Kondorosi fajtaklub kiállítás kérdése
  4. Egyebek

Felkérte a klubtagokat, hogy a jelenléti íven tüntessék fel az e-mail címeket is, a kommunikáció könnyebbé tétele miatt, a postaköltségek csökkentése is cél ezzel.    Az első napirendi ponttal kapcsolatban felkérte a tagokat hogy minél többen nevezzenek a Nemzeti Kiállításra, népszerűsítve szeretett galambjainkat, tenyésztett fajtánkat. Emellett megtartható a szokásos Kondorosi majd következő évben Nagyatádi fajtaklub kiállítás is de ehhez kell a klubtagok aktivitása is.

A három színnel vagy egyéb színnel kapcsolatban ismertette a szövetség illetékes bizottságának tájékoztatását, a megkereső levél ez ügyben el lesz küldve a három szín illetve egyéb szín fajtaleírásba történő módosításához.

Oláh Miklós kapta meg ezután a szót, aki röviden ismertette a fajtaklub honlap, és Facebook-oldallal kapcsolatos információkat, valamint bemutatta egy tervezett származási lap bevezetésének lehetőségét, valamint a fotók, cikkek írásában kérte a klubtagok aktivitását, segítségét.

Béla Zoltán szót ad Szijj Dezső vezetőségi tagnak, aki szintén köszönti a résztvevőket, örömét kifejezve a szép számú megjelent tag okán. A szövetség Galamb és Kisállat magazinjáról beszélt, dicsérte azt, mind színvonalában mind tartalmában, sokrétűségében. A Monori első börze időpontja is szóba került, remélte hogy nem marad el, megtartásra fog kerülni. Felvetette az úgynevezett közösségi tér lehetőségét Monoron, a börze helyszínén, melynek lehetőségén a vezetőségnek és a tagságnak is el kell gondolkodnia, ki lehet-e ezt majd használni, ahol a magyar óriásosok tudnak egy helyen jelen lenni madaraikkal az esetleges megvalósulás esetén. Ennek költség vonzata is lesz, ezen kell majd elgondolkodni hogy érdemes-e ezt megvalósítani fajtaklub szinten. Megemlítette hogy tavaly a Nemzeti Kiállításon sokan távol maradtak, a kiállított 33 darab galamb kevés volt. A postaköltségek magas díja miatt felajánlást tett hogy az idősebb tenyésztőknek, akik internet hozzáféréssel nem rendelkeznek ezt a költséget átvállalja. Javaslatot tett továbbá a tagdíj 5 000 Ft-ra történő felemelésére is. Ne sajnáljuk azt a jelenlegi 4 000 Ft csekély éves tagdíjat, a közösség érdekében, erre buzdítsuk a nem klubtag de magyar óriás galambot tenyésztőket lehetőségünk szerint. A jelenlegi 38 tagú létszám nagyon jónak mondható, tartsuk tiszteletben egymást, ez a klublétszám egy nagyon jó háttér a céljainkhoz.

Béla Zoltán következett ismét, az MGKSZ szakosztályvezetője Szabó Zsolt úr, akinek jelezte hogy az épp egy napra eső szakosztály megbeszélésen mi nem tudunk részt venni, igazoltan vagyunk távol épp a fajtaklub találkozó miatt. Kapcsolattartónak Pesei Ferenc klubtagot jelülte meg, aki  jó kapcsolatot ápol a jelenlegi szakosztály vezetővel, Szabó úrral. A tagdíj emeléssel egyetért és azon tenyésztők szükségességét említette, aki már nagyon hosszú ideje tenyésztői a magyar óriásnak, de most nem klubtagok, feléjük nyitott a klub, nagyon jó közösség erősítő tényező lehetne az ő jelenlétük is. A tagdíjért cserébe nyújtani szeretnénk valamit, ami jelen esetben a honlap és a fajtaklub híradók. Valamint a lelki kohéziós erő szerepe is megvan, ez is segítség lehet a klubtagok számára, a közösség, illetve a szakmai egy irányba történő elmozdulás, irány.

Bírálók kérdése, jelenleg a klubból Szijj Dezső és Bencsik Pál jogosult, Áncsák Miklós már nem. Házon belüli bírálók szükségességére hívta fel a figyelmet, hisz a klubtagok a legjobb ismerői a fajtának. Az elnökség mandátuma tavasszal lejár, lassan erre is készülni kell. Párbeszéd alakult ki a fajtaklubok MGKSZ-en belüli helyzetéről, szerepéről, és a lehetséges pályázati vagy egyéb források lehetőségeiről.

Szabó Tibor felszólalása következett az eddig elhangzottakhoz, a kiállításokkal kapcsolatban a galambok ápoltságára hívta fel a figyelmet, oda kell rá figyelni, valamint a nevezés során a pontos szín és rajz megnevezésének pontosságára. A babos rajzolat és a tarka galamb közti különbségre hívta fel a figyelmet. A bírálatnál pontatlan a lebírálás kifejezés, hisz nyilván bírálásról van szó a galambok értékeinek észrevételével elsődlegesen. Szijj Dezső a bíráló lap tartalmi elemeit ismertette aztán. Dicenty Gyula hozzászólásában szintén a három szín és egyéb szín mellett tette le a voksát, nem csak a fizikai sokszínűségében hanem a genetikai változatosságban is sokat lendítene a magyar óriás galambok tenyésztése során. A jelenlegi tenyész galambok sekély létszáma is indokolja hogy a három szín egy egyébként kiváló madár esetében ne legyen súlyos hiba, vagy kizáró ok.

Béla Zoltán elnök a lassan közeledő ebédre invitált mindenkit, illetve a jelenléti ív kitöltésére még előtte. Kötetlen témaként egy klub logó vagy embléma kérdése is felmerült. A vendéglátók finom halászlével, és racka pörkölttel készültek, hozzá minden féle itallal, kinek-kinek kedve és lehetősége szerint. Az ebéd után akik még tudtak, ellátogattak Kelemen Lászlóhoz, megtekintették az állományt.

Fajtaklub találkozónk késő délután véget is ért, melyet hasznosnak és eredményesnek értékeltünk mindannyian. Nagyon szépen köszönjük a kiváló vendéglátást és szervezést Dávid Zoltánnak és Kelemen Lászlónak!!

Tisztelettel:

Oláh Miklós