Kihelyezett szakmai nap – Balatonalmádi 2019

Szabó Tibor vezetőségi tag tenyésztőtársunk házánál találkoztunk fél 9 tájban ahol kávé, üdítő és némi rövid ital várt bennünket kinek-kinek igénye szerint. Megtekintettük a galambokat is természetesen és lehetőség volt arra, hogy aki még eddig nem találkozott csak hallomásból ismerte a másikat az most személyesen is megismerkedjen. Kilenc óra után indultunk el Tibor szőlőhegyéhez.

Nos, így utólag jó döntés volt nem egyből odamenni, autót próbáló kaland volt az odaérkezésünk, a kavicsos néhol sziklás erdei utakon én bizonnyal eltévedtem volna. Megérkezvén a birtokra csodálatos balatoni panoráma tárult elénk, igényesen gondozott házzal, pincével, a térkövezett udvaron a bográcsban pedig rotyogva ebéd készült.

Az idő rövidsége miatt rövid tájékozódás után egy hosszú asztalnál helyet a pince bejáratánál – ami így leírva sem volt rossz választás, nemhogy élőben – foglaltunk ahol Béla Zoltán elnök úr köszöntötte a megjelenteket. Majd Oláh Miklós röviden ismertette a tavaszi MGKSZ Monoron megtartott közgyűlésén hallottakat. Többek között, hogy a börzék helyszíne továbbra is Monor lesz, de a szövetség egy saját területet vásárolt a település egyik külterületét és elkezdte az infrastruktúra kialakítását is, a terület bekerítését szociális helyiségek kialakítását áram és víz bevitelét a területre, ezáltal a jól megszokott Monor marad csak egy másik helyen és mint legfőbb bevételi forrás nagyon fontos, hogy ezen túl már bérleti díj nélkül és valószínűleg jóval egyszerűbb parkolással.

Dr. Pintér József az új MGKSZ elnök egy nagyon egységes, hozzáértő vezetőséget tudhat maga mellett, céljaik azonosak. A fajtaklubot képviselve ott szembesültem azzal, hogy a fajtakluboknak a közgyűlésen szavazati joguk nincs. A közgyűlésen hallottakat a vitákkal támogató és támadó hozzászólásokkal összességében pozitívnak értékeltem. Többen hozzászólva, aztán de Béla Zoltán vezetésével fajtaklubunk az egyesületté való alakulást nem tartottuk kivitelezőnek a civil szervezet pedig jogászokkal való egyeztetés után nem megoldható, de ennek elnök úr utána jár még egyszer.

Az asztalfőn ülő Szabó Tibor vette át a szót, az általa javasolt napirendi pontokat ismertette majd ennek mentén folytattuk. Tibor ismertette a mestertenyésztői fokozatokat (bronz-, ezüst-,  aranykoszorús) illetve, hogy ezt miként lehet elérni, milyen feltételek vannak hány kiváló saját tenyésztésű galamb szükséges hozzá és miként történik a címek igénylése. Magyarul, akinek megvan az évek alatt a megfelelő kiváló galambja, mi a teendője, hogy ezt a címet magáénak tudhassa, amely elismerése a kiváló tenyésztői tevékenységnek.

A pontos feltétel és tevőleges dolgok leírását a vezetőség célszerűnek látta a következő fajtaklub híradóban és a honlapon is megjelentetni. Kiállítások, bírálat napirendhez szólva Nagy Imre Tápról a kiállított galambok tenyésztőinek ismertetését említette, mert gyakran előfordul, hogy a kiállított galamb jelenlegi tulajdonosa nem azonos a tenyésztővel. Ezt főként fajtaklub kiállításon tartaná fontosnak.

Több hozzászólás is érkezett: a galambok versenyeznek nem a tenyésztők, ez felírható-e a bírálati lapra egyáltalán? Elnök úr a szövetség és néhány egyesület fajtaklub álláspontját ez ügyben kikéri majd. Tibor pár szót ejtett a bírálatról, pár hozzászólással. Jelenleg érvényes bírálói engedéllyel Bencsik Pál, Szijj Dezső és Áncsák Miklós rendelkezik.  A bíráló mellé a fajtaklub kijelölhet egy írnokot, aki segíti a bíráló munkáját.

Fajtaklub tagsággal kapcsolatban szó esett az adatok pontosításáról, fajtaklub tagság feltétele valamely egyesületi tagság továbbra is (törzsszám).

Józsa Tivadar hozzászólásában kiállítás vége előtti galamb elvitelt említette, hogy ne kelljen minden esetben még a legvégét kivárni. A hozzászólásokban ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy azért a rendező egyesület ez irányú kéréseit tartsuk tiszteletben, ha lehet, de ha ezzel irreálisan hosszú időt kell még várni és valakinek történetesen időre kell hazaérkezni, meg lehessen beszélni a rendezőkkel, hogy el tudják előbb is vinni a tulajdonosok a kiállított madarakat. Kompromisszumos megoldásra hívta fel a figyelmet ezzel kapcsolatban mindenki részéről Szabó Tibor, hisz sajnálatos módon régebben a kisebb testű galambok eltulajdonítása miatt a rendezőknek figyelniük kell arra, hogy ki és mikor milyen galambot vesz ki és visz el a teremből.

Béla Zoltán szót említett Willand Mihály idén elhunyt tenyésztőről, és az MGKSZ újságba egy fajtabemutató újságcikkről.

Hevenyészett jegyzeteim alapján, remélem kevés információt kihagyva készitettem el ezt a feljegyzést, mert ugye a szó elszáll.

Szombathely, 2019. augusztus 2.

Köszönettel, hogy részt vehettem:

Oláh Miklós